10 de març de 2013

Avui hi ha hagut força novetats. Deu ser cosa del temps, perque ens ha fet un bon solet.

Per començar l’Enric Olivella ens ha portat una de les seves peces de coleccionista: un parell de motors anglesos dels anys trenta, amb plaques laterals i alimentació a 110V alterna.Imagineu una joguina funcionant amb tensió de xarxa i sense cap protecció!  Sembla ser que els van retirar aviat…

Els motors de plaques laterals eren universals es a dir, el seu circuit eléctric els feia aptes per funcionar amb corrent continua com en alterna. Es van estar fabricant en diferents versions desde 1916 fins els anys 70, amb models amb tensions nominals desde 4 volts fins als 20 volts, i en aquest cas molt especial a 11oV.

IMG_1880

L’ Antonio Ruiz va comprar ja fa una any unes orugues de la casa Metallus que va fer servir en la draga a vapor de la darrera exposició. Les orugues eren de molt bon veure, pero també tenien molts fregaments entre els seus components, el que va impedir que a la exposició la draga pogues moure’s.  Per aixó ha decidit fer les seves propues orugues, amb peces de Meccano. Les hem pogut probar i aquestes van molt suaus!

IMG_1885IMG_1886

També ens ha portat el rodament a boles sobre el que girará el seu model d’ helicópter a la punta d’un braç. El rodament no fa servir l’eix central, que queda lliure per pasar-hi una varilla que inclinará l’ helicopter endavant o endarrere per tal de que avanci o retrocedeixi.

IMG_1888

IMG_1887

Tant ler rodes dentades de les orugues com el rodament de l´helicopter porten la seva ultima provatura en modificacions. Disposem d’algunes politges de 2 polzades sense boixet, a les que ningú troba aplicació. Ell les aplana amb un martell per fer-ne discs. En el cas del rodament n’ha muntat dues a costats oposats d’un boixet recuperat d’un engranatge de plàstic que es va morir de vell.

IMG_1889

Ens ha portat també unes plaques rigides que fabrica Metallus amb la marca gravada, per tal de posar-les als models i fer-li propaganda al fabricant. Curiosament estaven gravades amb l’anyada, es veu que volen que la gent en compri cada any…

IMG_1890

En Vallés ens ha portat una nova versió de la seva taula pivotant que manté la seva superficie horitzontal. Aquesta era mes esvelta, feta amb varilles i amb un contrapés de plom a la part baixa, de manera que retornava sola a la vertical. No sabem quin us li donará, ell suggereix de fer-ne una maquina de dibuixar. Potser del  tipus de l’ harmonógraf?

IMG_1881

IMG_1883

I finalment la reunió ha acabat amb tothom remenant “l’estoc de can Poch”. La Penya va comprar l’estoc de peces del fabricant espanyol de Meccano quan aquest va tancar als anys 80. Podeu imaginar les escorrialles que en queden despres de 30 anys d’anar-nos repartint les peces… Pero sempre es agradable remenar i trobar aquella petita peça de poc valor que ens pot salvar un model!

IMG_1891

La propera reunió es el 24 de març, ens temem que molts s’en anirán fora per Setmana Santa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s