13 de febrer del 2022

Aixo es el que ens ha aportat la reunió d’avui.

En Jordi Vallés ha començat una maquina de trenar que potava al cap desde feia anys. Es tracta d’una trenadora cartesiana en la que els rodets es mouen per files i columnes empesos per cursors lineals. Provisionalment va accionada per una maneta per cada eix, a les que cal donar una volta sencera alternativament a l’una i l’altra. En Vallés te la idea de fer aquest moviment alternat amb un sol motor, ajudat per un mecanisme indexador. Posar-hi dos motors i una enclavament per finals de carrera seria massa senzill…Tembe es el primer cop que veiem 4 unitats de la peça 175, l’acoblament flexible, cada una a la punta de la vareta oscilant que mou els cursors.

L’Antonio Ruiz ha portat un diferencial de petit radi, inspirat en un article de Meccano Magazine. Fa servir pinyons d’ onze dents de Zamac, un d’ells modificat, sense boixet. El MM hi posava un sol pinyó.

També ha portat un vell motor elèctric de plaques, del Meccano espanyol, es va estar fabricant dels de els anys 30 fins a finals dels 60 quasi sense canvis. La diferencia amb el motor anglès de plaques es en que els suports carbons de contacte queden fora de les plaques, i aquestes son llargues amb dues files de forats addicionals. Es una copia del motor anglès de finals dels anys 20, i com aquest, es universal, es a dir, pot funcionar amb corrent alternatiu o continu.

Ha portat una curiositat de la gama de Eitech una helix motoritzada que inclou una placa solar. Si li arriba prou llum, gira sola…

Per Whats’app, en Jordi Fabregat ens ha fet arribar una foto d’un motor “geperut” francès de 220V dels anys 30. Una tensió mica perillosa per un motor per muntar-lo en un model, pero aquells eren altres temps.

La propera es el 27 de febrer, us hi esperem!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s