23 de gener del 2023

Avui la “estrella” ha estat la maquina de trenar d’ en Jordi Vallés.

A diferencia de les maquines tradicionals, que fan descriure corbes als rodets ( maquines Maypole o de ball de cintes), ha modelat una maquina cartesiana, en que els rodets s’intercanvien seguint files i columnes d’una matriu. Aquest tipus de maquines permet de fer trenes de seccio rectangular. La d’en Valles es nomes una demo amb dues files i dues columnes, amb un mecanisme fix que no permet variacions, en la realitat es fan maquines amb mes files i columnes que permeten variacions. El merit d’ en Vallés es el d’haver aconseguit el moviment alternatiu dels dos parells d’empentadors, amb un sol motor.

En Sebastia Atserias ha portat un motor Marklin amb una caoxa de reducció separada, que es pot montar en dues posicions, amb l’eix de sortida alineat amb el del motor o també formant angle recte.

En Sebastiá també ens ha mostrat un mecanisme d’encoder, que mitjjançant una fotocelula detecta les ratlles transparents d’ un disc que gira i els impulso s’envien al Arduino que els compta i coneix en tot moment l’angle de gir de l’eix. La versió económica compta els forats d’una roda de boixet, pero no dona la posició ,es que de manera aproximada.

Per Whatsapp en Jordi Fabregat ens ha mostrat la seva darrera construcció, una grua de pontó de la col·lecció dels Supermodels, feta amb el seu impecable Meccano niquelat dels anys 20, pero amb el motor Marklin que ens ha mostrat en Sebastià

Aixó ha estat tot, la propera reunió es el 12 de febrer.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s