11 de gener de 2015

Avui ha vingut una colla de gent, es així com voldiem veure sempre les reunions!

En Pere Font est’a fent un model d’un personatge que  puja per una corda quan es tiba per l’extrem inferior i torna a baixar quan es deixa anar aquest extrem.  Es una idea que va apareixer com a “caixa misteriosa” al Meccano Magazine i que l’ Andreas Konkoly va convertir en un personatge que s’ajuda de mans i de peus de forma convincent. A en Pere no li acaba de funcionar, i ens l’ha portat per que li fessim suggerències.

150111_09

L’ Artur Vila ens ha portat unes peces per vendre. Per una banda un motor de plaques laterals de 20 volts  i el seu corresponent transformador 110/20 V amb reòstat. Es el que va acompanyar el Meccano fabricat per Poch dels anys 30 a finals del 60. La diferencia amb els motors de plaques anglesos es que aquests tenen els portaescombretes a l’interior de les plaques, i aquest els porta per fora.Aquests motors duien bobinat universal i podien funcionar tant en continua com en alterna.

El trafo es una peça tipicament espanyola amb base i frontal de fusta,  amb una segona presa a 4,5 V al darrera per bombetes.

150111_12

Ens ha portat també una placa revorejada de reproducció, molt sólida, La fabricava un company de Saragossa ja desaparegut. Es una gran base per models.

150111_11

En Jordi Valles ens ha mostrat una idea interessant en el disseny d’un acoblament mecánic. Moltes vegades cal temptejar amb la longitud de les barres i la posició de les articulacions per tal d’obtenir el moviment adequat. Amb passadors de papereria en lloc de cargols es pot modificar rapidament el prototip i arribar abans al resultat que es busca.

150111_06

Fora del Meccano  en Vallés ens ha portat el  volum 10 del recull d’Entreteniments matemàtics que va recollir el seu avi. L’home copiava els problemes i solucions en papers que mes tard relligava. Es per a passar una tarda fullejant-los.

150111_03

L’ Antonio Ruiz esn ha portat un interessant rodament axial  que ha resultat ser italià, de la marca Ami-Lac. Consta d’ una certa quantitat de boles de petit diametre que corren lliures per canals en dos discs oposats. El disseny dels dos forats de subjecció al model no ens ha agradat, ja que son a la mateixa posició als dos discs, i si s’hi posa cargols es tocarán.

150111_02

El model estrella d’avui ha sigut aquesta caixa de tres velocitats i marxa enrera que ha fet l’Antonio.    En reunions anteriors va estar fullejant revistes i amb les idees obtingudes ha pogut fer aquest model molt interessant de veure. La palanca de canvis es mou en forma de H com en un cotxe dels dels anys 60, (els que tenien 3 velocitats). Es una peça prou interessant com per dedicar-hi un article!

150111_10150111_05

I aixó ha estat tot. La propera reunió es el 25 de gener.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s