27 d’abril de 2014

L’ autor d’aquest blog ha tingut un atac de mandra, per aixó la crónica del dia 27 arriba tard…

L’ Artur Vila, que segueix desfent-se de la seva col·lecció, ha portat la máquina de vapor Meccano dels anys 70 nova de trinca, sense marques de fum enlloc. Aquesta versió la fabricava Mamod, un dels especialistes en aquest tipus de models. La caldera va en una base amb forats de separació meccano, i te un eix de sortida del diametre de les varilles meccano per tal de permetre de ‘integrar-la a models. Funciona amb pastilles d’alcool de cremar i es de simple efecte.  Hi ha un forum dels aficionats a les calderes Mamod amb un apartat dedicat al meccano.

140427_03

En Miralles ens ha portat un formula U de disseny propi fet amb peces dels anys 70. Es un model prou aparent.

140427_07

 

En Sebastià Atseria segueix desenvolupant components per al seu magatzen automatitzat, controlat per una placa arduino. Avui ens ha portat el  “lector de codis de barres” que llegeix la identificació del paquet i transmet la informació a l’elevador que el portará al su lloc a la estanteria. El lector  té  trampa, ja que el que fa es  llegir la longitud de tres  cargols que sobresurten sota el palet. Amb les combinacións de tres  cargols llargs o curts es poden donar 8 valors diferents. Hi ha a la base quatre palpadors que accionen quatre microinterruptors que formen el numero. El quart valor el que fa es encendre un led enfocat al codi de barrres enganxat al paquet, per simular la “lectura”.

En Sebastiá ens ha explicat els seus tempteigos amb el pes del paquet, que ha de ser mínim per tal de no carregar massa el motor de l’elevador, ha de ser prou gran com per activar els quatre microinterruptors.

140427_09 140427_08140427_10

En Jordi Valles ens ha portat una demo d’ una reducio 4/5 feta amb cadena. No hi ha parells de engranatges per cadena que donin aquesta relació, per aixó ha fet servir una roda composta, feta amb rodes petites fixades al voltant d’un eix. Es una sol·lució una mica dificil d’ajustar, ja que cal igualar les distancies al centre de manera exacta. La transmissio oscil·la una mica perque la roda  “virtual” resultant no es circular sino poligonal. La idea d’en Jordi es aplicar aixó a la seva propera màquina de trenar.

140427_04

L’ Antonio Ruiz ha portat la  eina amb la que va fer algunes de les peces del Land Rover de la reunió anterior. Es tracta d’una doblegadora de peces  en angle, per tal de fer peces especials. La peca a doblegar, inicialment plana, es coloca entre les guies i es fixa amb un passador. Al tancar les plaques la peça queda doblegada. Li ha calgut adaptar unes frontisses comprades a la serrallería, ja que les frontisses Meccano no son prou sólides per a aquesta feina.

140427_13 140427_12

Ha portat també el seu mini-diferencial refet amb pinyons de llautó. Ha fet servir pinyons de 13 dents, del tipus del pinyó de sortida del motor de corda M1. S’ha trobat amb que els boixets dels pinyons s’interferien, ja que tenen mes diametre que la part dentada. Per aixó ha hagut de rebaixat els boixets amb el torn. Noteu també la roda catalina de nylon aue comparteix boixet amb una de les rodes laterals del diferencial.

140427_14

Aixó ha estat tot, la propera reunió serà l’11 de maig.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s