23 de març de 2014

En Sebatiá Atserias ens ha portat un interessant model d’impremta que reprodueix les maquines semi-automátiques que van funcionar molts anys als petits tallers. El model te uns corrons que agafen la tinta de la placa rotativa superior, entinten la placa de tipus i premen la placa porta papers contra aquesta. En la realitat el moviment era discontinu  ja que el full de paper impres calia  introduir-lo i retirar-lo manualment.

140323_07 140323_05

En Sebastià ha fet servir per aquest model un pràctic motor anglés en el que la reducció  es pot variar apilant mes o menys etapes de reducció a l’eix de sortida.

140323_08

Hem pogut recuperar un del fulletons que als anys 90 anunciaven un dels tallers per infants que va organitzar de la Penya. El model de portada era un d’els  promocionals que la casa Meccano tenía en aquell temps. Com es habitual, sense comptar les peces…

140323_10

L’Antonio Ruiz ens ha portat el seu helicópter, cada cop mes realista i mes complet. El model vola, propulsat pel seu motor, a la punta d’un braç articulat dotat de contrapesos. Es tracta d’un model interactiu en que cal fer aterrar l’helicopter en una superfície reduida, variant sobre la velocitat del motor i la inclinació cap endavant o endarrera del rotor.

140323_01 140323_13

L’ Antonio ens ha mostrat una  de les seves eines, una clau modificada, amb una de les boques girada 90º i l’altra amb els laterals llimats per tal d’accedir a llocs complicats.

140323_04

L’Antoni Gual ens ha portat el modul de tracció i direcció d’un model, inspirat en una idea d’en Peter Hartmann, de la associació suissa. Es tracta d’un sistema de dos motors i dos diferencials, en el que un motor produeix la propulsió, fent girar ambdues rodes i l’altre motor, independentment, fa girar una roda respecte a l’altra. Es el sistema de propulsió emprat pel vehicles amb orugues rápids com ara els tancs,conegut com a  Gleasman. El Sr Hartmann ha tingut le idea de no fer servir dos diferencials, sino dos trens epicicloidals, aprofitant el dentat interior de les rodes de plástic Meccano. Aixó fa el mecanisme molt compacte.

140323_11 140323_12

L’Antoni ens ha portar una roda de radis amb un pneumátic de politja de 3 polzades muntat “a la anglesa” . Tradicionalment s’ha fet servir el pneumátic sense modificar, muntat en sandvitx entre dues rodes de radis, el que obliga a utilitzar 8 rodes per fer un cotxe. El sistema anglés consisteix en tallar la pestanya de secció triangular  a la cara interior del pneumátic de manera que quedi plana. Escalfant el pneumàtic a bany María es pot muntar facilment sobre la roda, i al refredar-se queda solidament fixat.

140323_02

 

Aixó es tot, la propera reunió es el 13 d’abril.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s