26 de gener de 2014

Avui ha estat un dia prou interessant!

L’Enric Olivella ens ha portat uns quants motors de corda de la seva impressionant col.lecció.

D’ entrada el motor  Trix, un sistema alemany  ja desaparegut que fa servir tires amples amb forats a portell. Aquest motor te la particularitat d’una presa de força frontal, a mes de les d’ambdos costats.

140126_09

El motor  Mekanik,  un sistema alemany també desaparegut, compatible en forats amb Meccano.

140126_10

El Mignon, també  un sistema alemany  ja desaparegut. El motor te  laterals d’alumini, es reversible i  amb dues velocitats. Els forats son incompatibles amb el Meccano.

140126_05

I per acabar, el mes espectacular, el Stokys, un sistema suïs amb plena vigencia. El motor es  ben acabat, sólid i potent…

140126_14

L’Enric ens  ha dut també un rodament  de boles que va fer fa uns anys amb la ajuda  del torn.

140126_17

També hem pogut veure un petit dossier que recopila diferents etiquetes i serigrafies de sistemes de construcció.

140126_02 140126_01

L’Artur Vila ha tornat a fer fira. A la foto una mostra dels engranatges que ha portat. Els de la esquerra son rectes i els de la dreta, helicoidals.

140126_03

L’Antonio Ruiz ens ha portat un exemple de pneumàtic “de gos” adaptat perfectament  a una poltja de 2 polzades a cada banda. Aquests pneumàtics es venen a algunes botigues de mascotes, i son perque els gossos els roseguin, son molt mes económics que els pneumàtics “de cendrer” que es es venen per Internet. Algunes versions estan decorades amb uns ossos pintats de coloraines, ja podeu anar preparant el disolvent…

140126_18

Tambe ha portat un parell d’exempes de roda de tren a escala petita, combinant una roda de tambor  nº 20 i un engranatge multifuncional nº 27f. Un dels dos no ha de tenir boixet,  hi ha multifuncionals moderns que no en tenen, la altra solució es aprofitat rodes de tambor abonyegades i inservibles per tallar-les hi el boixet.

140126_16 140126_19

Hem pogut veure també un bonic  model petit d’ avió inspirat  en el manual d’ una caixa moderna.

140126_12

En Jordi Vallés ens ha portat un mecanisme per un teler sense llençadora, de braç. El braç curvat fa un moviment de vaivé a tot l’ample de l’ordit sense deixar anar el fil de manera que posa un fil d’anada i un de tornada a cada passada. Es pot veure un us poc habitual de dos engranatges rectes (una catalina i una roda de 50 dents) en un parell d’eixos creuats. El joc de les peces Meccano permet aquesta “trampa”, en la relitat es farien servir dents una mica obliques.

140126_11

I aixó ha estat tot. La propera reunió es el dia 9 de febrer, us hi esperem!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s