23 de juny de 2013

Aquesta entrada arriba una mica tard, degut a la verbena de Sant Joan…

La reunio de diumenge va aportar una colla de curiositats.

En Jordi Fabregat ens ha portat unes peces de col.leccionista prou interessants.

Per una part el Kit d’ enllumenat dels anys 30, que inclou dues bombetes, uns fars d’automóbil, uns filtres de color per fer semafors i una base i una pantalla per fer una lampara de sobretaula per una vivenda. Les bombetes son molt  petites i van soldades directament als fils d’alimentació que estan aillats amb teixit, i trenats. La alimentació era per pila o bateria de 4 volts, no  inclosa.

130623_11130623_15

En Jordi te un Meccano del numero 7 dels anys 20 que havia sigut del seu avi. El numero 7 va ser la caixa mes gran que Meccano ha fabricat, amb mes peces de les que va tenir el numero 10 dels anys 50 en endavant. Ens ha portat el joc de cordes originals, de color vermell, i el cable del contrapes de rellotge. Es un cable d’aceramb un ganxo a la punta, prou fort per suportar el contrapes de plom que calia fabricar-se per poder accionar el Supermodel del rellotge de peu.

130623_13

En Jordi Vallés ens ha portat la maquina de vapor “de firaire” (showman’s engine)  que va fer fa un temps, basat en un model de Meccano Magazine. Aquestes máquines van arrossegar per les carreteres angleses les caravanes dels circs  fins als anys quaranta. Disposaven d’un ternal motoritzat per aixecar els tendals del circ, i d’un generador electric per iluminar l’espectacle. En Jordi va considerar que la coberta llarga ocultava el model i la va escurçar de manera que només cobrís la cabina.

130623_03 130623_05

També ens ha portat diferents diferencials fets amb pinyons, un d’ells porta una roda de 57 dents amb 6 forats de les que va fabricar en Camps, antic soci de la penya, tot un expert amb el torn.

130623_17

L’Antoni Gual ens ha portat un  regulador de velocitat per motor de corda, que actua directament sobre l’eix de baixa velocitat, per evitar exios sobremultiplicats per engranatges que ens fan perdre potencia. Uns contrapesos accionats per la força centrífuga fan girar unes excentriques que freguen amb un cilindre fix i frenen el moviment.

130623_08

La propera reunió es el 14 de juny, us esperem!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s