26 de Maig del 2013

Avui ens hem tornat a trobar: feia un dia que convidava a la mandra, pero aixó no ens ha fet quedar a casa!

En Ruiz i en Vallés es portaven avui un intercanvi relacionat amb una de les peces mes curioses del Meccano, el volant d’inercia, peça 132. Tenia un diseny de volant d’inercia dels classics, amb  sis radis i malgrat tenir uns 7 cm de diametre, tenia una inercia considerable perque era feta d’una aleació de plom. Es una de les peces que es va deixar de fabricar durant la Segona Guerra Mundial, per el que el seu preu avui dia es considerable.  Enguany no seria possible utilitzar plom en una joguina, i les reproduccions que es fabriquen son de fosa o de llautó. Vegeu-ne les detalls al Museu de NZMeccano

130526_01

En Gerard Salvadó ha estat experimentant amb diferencials i ens ha portat dos models. Un d’ells, el clássic amb rodes catalines, es massa gran per posar entre les rodes del darrera d’un model de vehicle.  El seu segon intent ha fallat per no disposar de les peces adequades: el diferencial de pinyons. Aquest es mes compacte i de diámetre adequat per les rodes de goma d’una sola peça. Per fer-lo calen rodes de boixet de sis forats o les distàncies entre forats no permeten que els pinyons engranin.

130526_09 130526_07

Aprofitem per posar enllaços a diferents pagines sobre diferencials: Els  diferencials curiosos d’en vallés, el diferencial sense engranatges de Raimundo Gaspar,  la recerca del diferencial mes estret  al forum de NZMeccano, un article en catalá sobre usos dels diferencials, i els diferencials autoblocants d’ Alan Wenbourne (en anglés) per als que calen engranatges helicoidals especials.

En Gerard ha portat també una peça de la seva col.lecció, un manual de Temsi , una copia holandesa del Meccano ja desapareguda. Les peces tenien la meteixa denominació que les del Meccano i eren quasi iguals, amb algunes excepcions com les rosques que eren métriques.

130526_10 130526_11

Hem estat comentant la Fira de la Joguina de Figueres que es va celebrar el cap de setmana passat. No hi va haver en aquesta fira res de destacable en el ram del Meccano, a part de la asistencia dels companys Azuara i Gual, el primer en la seva activitat paral.lela de fabricant de ponts de celosia d’acer per als maquetistes ferroviaris.

A Figueres sempre es pot visitar el Museu del Joguet de Catalunya, amb la seva entrada presidida per la impressionant Torre Eiffel que va fer el company Albí Vendrell per la casa Metaling. El museu es una mica atapeït, i el Meccano es la única joguina que hi té sala propia.

120526_12

En Vallés está de nou atrafegat amb les máquines de dibuixar amb pantógraf, ens n’  ha portat un de triple, en que dos d’els pantógrafs son primaris, accionats de  forma independent i el tercer combina les sortides d’ambdos per tal de lograr un dibuix mes complex. Per lograr combinacións interessants caldrá ajustar els pantografs primaris segons les relacions de transmissió que va publicar ell mateix a la web del club fa uns mesos. Poden sortir-ne coses ineressants, encara que vista la mida del pantógraf, la máquina pot sortir una mica grossa…

130526_03

Hem rebut el numero  100 de la revista Constructor Quarterly, un extraordinari que incloïa un regal: Una reproducció de la cinta métrica que regalaven als anys 30 els revenedors de  Meccano als seus clients. Per una cara hi ha una llista de récords de velocitat, encapçalada per…. Sir Malcolm Campbell!!

Recordem que el company Sebastiá Atserias ha vist dos dels seus articles publicats a aquesta revista, i  en ve un altre de camí. Tambe recordem que el desaparegut companyJosep Bernal va subministrar l’original del retallable pertanyent al Meccano numero 000 que edita la revista.  Si amplieu la foto de l’ enllaç podeu veure que hi diu “Impreso en Barcelona (España)”.

130526_06 130526_05

I aixó ha estat tot. Us esperem el proper nou de juny.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s