12 de maig del 2013

Avui hen tingut un bon dia, tant en meteorologia com en novetats.

En Raimon Ripoll ha portat una misteriosa roda d’ escapament per rellotge que ha trobat en un Meccano usat. Esta gravada “Meccano  Fabriqué en Anglaterre”, aixó ens fa datar-la a la década dels anys 20. Apart d’aixó no sabem res d’aquesta peça. Es una peça  original de la que no tenim informació?  Está feta a cop de llima a partir de una roda per cadena nº 95?. Qué n’opineu? En Ripoll ha promés recompensar en peces de Meccano a qui li aporti dades. Envieu-nos comentaris!

130512_escape 130512_95

Ens ha visitat en Gerard Salvadó de Cambrils, a qui esperem acollir aviat com a soci.  Ens ha portat un dels seus models petits:  una grua del seu disseny propulsada per un motor francés de 6V d’una versió antiga amb una carcassa llisa.

130512_grua

L’Antonio Ruiz ens ha portat una seleccio de  components fets a mida, per tal de  resoldre els problemes que se li presenten. Per una banda un rodament axial fet amb una roda de tambor sense boixet i boles de rodament de 5 mm.

130512_bolas

També ens ha explicat la técnica per alinear les peces que ha utilitzat en el seguent “collarí llarg”, fet unint amb Araldit diferents boixets de velles rodes de plástic. Cal greixar la varilla emprada per alinear les peces i anar-la movent durant el secatge del adhesiu sense despistar-se , ja que l’Araldit no perdona.

IMG_1989_araldit

També ens ha portat un mini-motor d’helicopter de radio-control a on podem apreciar el calibre minúscul del bobinat.

IMG_1986_motot

En Sebastià Atserias ens ha mostrat la evolució de la seva plataforma per al magatzem robotitzat. La ha muntada en una estructura que formará part de l’elevador que portará els palets a la seva estanteria. La plataforma va moguda per un motor Mini-Richard de 6 velocitats que sembla el Powerdrive Meccano reduït a escala (recordem que era Richard qui fabricava aquests motors per Meccano). La plataforma porta també un potenciómetre que transmet la seva posició a la placa controladora, per que aquesta pugui tallar la corrent al motor al arribar a la extensió demanada.

130512_plataf 130512_minirichard

En Jordi Vallés ens ha portat una provatura seva per a un teler sense llençadora. La llençadora i les seves maces impulsores han desaparegut dels telers moderns substituits per  braços extensibles (rapiers) o raigos d’aire o d’ aigua que porten el fil de la trama d’una banda a l’altre de l’ordit. En Vallés està intentant fer funcionar dos braços extensibles, un que porta el fil fins a mig cami i l’altra que el recull i el porta a l’altre extrem. Ha fet els dispositius de subjecció del fil un amb un clip i un altre amb una agulla de les de la máquina de tricotar. No acabem d’entendre  el que porta de cap…

130512_rapier

Ens ha mostrat també  la evolució de la seva máquina de fer mitjons, ja a punt per muntar-hi una lleva cilíndrica que aixecará les agulles per torn, i una  contra-lleva també cilíndrica que les retornará a la seva posició.

130512_mitjons1

Finalment ens ha portat una nova figura feta amb clips.

130512_clips

L’ Antoni Gual ha portat un model de cavallets a escala reduïda, mogut per un motor de corda Magic. El mes curiós es que el motor va subjecte amb un pneumátic de goma només per la seva politja de sortida al boixet d’una roda catalina que está fixada a la base. El motor, al girar, empeny un topall que fa girar els cavallets. D’aquesta manera es fácil extreure el motor per donar-li corda, i la corda dura força estona, ja que no hi ha cap reducció.

130512_tiovivo

Ens ha portat també un possible cavall, fer amb Meccano. Degut al poc par motor potser els cavalls Meccano haurán de ser substituits per figures retallades en cartró o fusta..

130512_cavallerI aixó ha estat tot, una bona collita.

130512_gral

Fins  a la propera reunió, el diumenge 26 de maig!

One thought on “12 de maig del 2013

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s