14 d’ abril de 2013

Avui hem tingut una bona colla de novetats!

Comencem per les peces de col.eccionista.

L’Enric Olivella ens ha portat dos motors de corda Märklin dels anys 20, els equivalents al motor de corda numero 2 . Meccano va colaborar molts anys amb la casa alemaya, que tenia  mes experiencia en motors de corda. En aquell temps en que no totes les vivendes tenien electricitat el motor de corda era un propulsor seriós que molts usuaris feien servir per models importants. Un dels dos motors que ens ha portat l’Enric es bastant rar perque no te els dos comanaments clássics d’inversió i fre sino que te una tercera palanca que comana un canvi de velocitats.

130414_marklin

En Jordi Fabregat ens ha portat la seva ultima adquisició, un sobret original amb tres ganxos quadrats “Scientific hook”, els que anaven amb el Hornsby System of Mechanical Demostration. Aquest era un kit que es va fabricar als voltants de 1910 amb le intenció de vendre’l a les escoles per fer experiments de física. Els ganxos servien per penjar-hi unes petites peses en forma de falca. El sobret era un l’embalatge habitual dels conjunts d’aquestes peces amb destinació als revenedors.

130414hook

L’ Antonio Ruiz ens ha portat un seguit d’eines modificades que ha anat desenvolupant amb els anys per solucionar diferents problemes de muntatge. En Valles ha pogut afegir-hi la seva clau Allen allargada amb una varilla.

130414_eines

Destaquem la roda de tambor sense boixet que fa de suport a  una politja amb el boixet cap avall mentre es fa un muntatge sobre aquesta.

130414_tambor

L’ Antonio ens ha portat també un invent divertit, no Meccano: un hovercraft o aero-lliscador fet amb una safata de congelats, un minimotor, una mini-helix i una mini-bateria liti-polímer. Al posar-lo en funcionament corre per tote el terra de forma incontrolada, ja que el coixí d’aire que es forma elimina quasi tot el fregament, i qualsevol perturbació el desvía. Está pensant si li afegeix una helix propulsora, o be una helix en contra-rotació per evitar que el parell resistent el faci girar sobre si mateix….No llenceu les safates dels congelats!

130414_hover

En Sebastiá Atserias ha portat de nou el transportador de mercaderies de la última sesió i la nova versió reduida, feta aplicant les idees recollides a la darrera sessió. Sembla ser que te un projecte a llarg termini, una versió reduida de l’ extraordinari magatzem robotitzat que fa ver amb el seu fill ara fa uns anys.

130414_transpor

En Jordi Vallés ha portat la  maquina de fer mitja de dues agulles, la que podeu veure al seu àlbum. Al fer servir agulles de tricotosa i no les agulles de fer catifes habituals en aquest tipus de ginys, n’ha pogut reduir molt la mida. Aquesta versió funciona a maneta.

130414_cadeneta

L’Antoni Gual ha portat ‘una transmissió de relació continuament variable de roda de trinquet , el convertidor de par Constantinesco, del que la revista Meccano Magazine va publicar un model el 1924. Funciona convertint el gir de l’eix motriu en un moviment alternatiu i transmetent aquest a traves d’una palanca als gallets d’una roda de trinquet, que recuperen el moviment rotatiu. La grácia es que el fulcre  de la palanca es desplaça en funció de la cárrega, variant d’avantatge mecánic amb que s’impulsa la roda de trinquet. El model que ens ha portat es mou a maneta, i hem  trobat a faltar-hi un motor.

130414_constanti

I aixó es tot. La propera cita es el diumenge 28 d’abril. Us esperem!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s